foto
Foto: Daiga Bojāre

2025. gada 18.septembrī Igaunijā, Hämsa bioloģiskajā restorānā uz Igaunijas-Latvijas programmas projekta “Zaļās skolas ēdināšana” noslēguma pasākumu tikās visu četru partneru- NVO “Setomaa Apvienība”, Rouges, Tukuma un Smiltenes novadu pašvaldību vadības, projekta komandas un projektā iesaistīto pilotskolu pārstāvji, tai skaitā virtuvju darbinieki. Pasākuma 1.daļā katrs no partneriem dalījās ar savu pieredzi un sasniegto projektā.

Atskatoties uz paveikto, esam kopīgi uzsākuši projekta ietvaros radītās stratēģijas un rīcības plāna “Veselīga uztura izvēles nodrošināšana bērniem, izmantojot skolu restorānu koncepciju Setomaa, Rõuges, Smiltenes un Tukuma novada pašvaldībās. 2024–2028” ieviešanu un turpināsim to arī pēc projekta.  Stratēģija ietver trīs stratēģiskos mērķus: 1. Bioloģiskās pārtikas īpatsvara palielināšana skolu ēdināšanā; 2. Skolas restorāna koncepcijas ieviešana; 3. Informētības veicināšana par bioloģisko pārtiku, pārtikas ražošanas ietekmi uz vidi un veselīgu uzturu.  

No Smiltenes novada pašvaldības projektā iesaistījās trīs pilotskolas – Palsmanes, Grundzāles un Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola, kuras jau no 2024.gadā iesaistījušās stratēģijā izvirzīto mērķu sasniegšanā. Ir uzsākta bioloģiskās pārtikas īpatsvara palielināšana skolu ēdināšanā. Tas nenotiek ātri, bet notiek, un ņemot vērā datus par kopējo iepirktās pārtikas daudzumu un bioloģiskās pārtikas īpatsvaru varam secināt, ka tie ir jau 10-14 %. Kopumā  projekta ietvaros Smiltenes novada pašvaldība organizēja vai piedalījās 25 dažāda veida pasākumos. Projekta aktivitātēs tika iesaistīti vairāk kā 366 mūsu trīs pilotskolu skolēni, kuri piedalījās gan anketēšanā, gan kulinārijas konkursos, gan pieredzes braucienos uz bioloģiskajām saimniecībām, gan arī īstenoja dažādas cita veida aktivitātes, saistītas ar veselīgu dzīvesveidu, pārtiku, pārstrādi. 5 lauksaimnieki  piedalījās pieredzes braucienos gan Latvijā, gan Igaunijā, lai pilnveidotu zināšanas par saimniecību iesaisti bioloģiskās pārtikas nodrošināšanai skolās. 13 skolu un virtuves darbinieki piedalījās pieredzes braucienos Igaunijā, Latvijā, Zviedrijā un pavāru apmācībās, lai pilnveidotu ne tikai savas zināšanas un prasmes, bet arī uzsāktu ieviest skolu restorāna koncepciju – izmaiņas salātu, ēdienu un dzērienu pasniegšanā, izmaiņas ēdienkartēs un receptēs, izmaiņas ēdināšanas laikos un citas. Turpretī pasākuma 2.daļā dalībnieki tika aicināti piedalīties ne tikai igauņu-latviešu rotaļās, bet arī izaicinājumā noteikt burkāna garumu centimetros un kabača svaru gramos. Uzvaru savā starpā dalīja latviešu un igauņu pavārītes.

Paldies visiem projektā iesaistītajiem par paveikto projekta ietvaros un turpināsim kopā virzīties uz mērķu sasniegšanu.

foto

Sagatavoja: Attīstības un plānošanas nodaļa

Saistītas tēmas

Novads Projekti Sabiedrība Skolas